Turneringsrapport från Lennart

Nyhet

Hejsan vänner
Liksom Hans har jag spelat First Saturday i Budapest, men i klassen under. Vi var 14 spelare uppdelade i en grupp med lägre snittrating och en med högre. Jag är tacksam att jag tillhörde den med lägre eftersom det var bla tre knattar mellan 10-13 år som var mycket starkare än sitt rating som var med i min grupp och vi mötte endast spelare i andra gruppen. Min grupp hade knappt 100 poäng lägre i snittrating, men vann ändå med 35,5 – 32,5.
Man mötte de sju i andra gruppen och fick sedan spela tre partier till mot tre av samma motståndare. För egen del blev det nio ronder, eftersom inget här fungerar som vi är vana vid. Exempelvis stressade jag en dag till lokalen och fick då reda på att mitt parti skulle börja en timme senare. I sex av partierna mötte jag spelare som endast för några år sedan haft över 2200 i ELO.
Rond 1 svart mot ELO 2109 remi. Jag ledde ett tag med två bönder men missade ett starkt mellandrag varför partiet utjämnades till remi.

Rond 2 blev aldrig av. De ville att jag skulle byta bort min fridag mitt i turneringen och spela rond 2 då istället, eftersom min motståndare inte kunde spela på söndagen. Men jag har inte längre den bästa konditionen, varför jag kände att jag behövde kommande vila och inte ta ut den direkt.

Rond 3 svart mot IM 2124 förlust. Jag spelade ut honom efter konstens alla regler. Två bönder över i tornslutspel. Först lyckades jag sätta bort vinsten och sedan i draget efter även remin. Suck.

Rond 4 vit 2058 remi. Återigen spelar jag ut min motståndare och i detta parti satte jag i slutspelet bort en löpare mot en bonde. Men jag kunde ändå i draget efter erbjuda remi, vilket han tog. Så bra var min ställning.

Rond 5 svart 1837 vinst. I grund och botten en enkel vinst mot en Indier.

Rond 6 vit FM 2070 vinst. Tryckte sönder honom i caro kann. Jag kunde räkna långa varianter och kunde långsamt förbättra min position.

Rond 7 svart 1946 remi. Här mötte jag en yngre turk som lyckades spela alla partier utan förlust. Han gick därför upp kraftigt i ELO, 56 p. Här satte jag bort en bonde i spelöppningen, men fick lite spel. Jag pressade och pressade, varför han frågade två ggr om remi, vilket jag nobbade. Med enbart fyra bönder var och var sin fribonde enades vi om remi.

Självförtroendet var nu gott inför de tre sista partierna. Då skulle jag återigen möta de tre jag var lottade mot i de tre första ronderna.

Rond 8 vit 2109 vinst. Eftersom jag hade väldigt goda chanser som svart mot honom i rond 1, hade han helt klart respekt för mig. Varianten var en väldigt udda sicilianare, som gick ut på att offra bonde, låta mig förivra mig, ta tillbaka bonden och sedan ha ett bättre slutspel. Som framgår av bifogat parti hittade jag bra vägar och kunde avsluta vackert med matt eller pjäs mer.

Rond 9 vit FM 1926 remi. Hans spel gick ut på att enbart försvara sig efter att ha bytt bönder i mitten så att att det blev lika bönder på båda flankerna.

Rond 10 vit IM 2124 förlust. Att han kallade mig för very strong player och sa Lucky lucky om sig själv, i båda våra partier, hjälper tyvärr inte mig. Bonde mer i en oerhört komplicerad ställning där jag missade vinsten, men kände att det här går inte att missa en halva på. Tja, han visade mig varför han tidigare tagit titeln IM och satte press och jag gick fel.

Min prestationsrating blev 2077 och det är väl där jag borde vara. Plus 15 ELO med åtminstone två bortspelade poäng. Det blev tre vinster, fyra remier och två förluster och båda dessa mot en IM som jag borde ha tagit 1,5 poäng mot.

Nu väntar flyget hem och tre ronder kvar i serien.
Lennart Friberg

About The Author