Skara – Västervik 5-3

Seriespel

Skara – Västervik 5-3

Om matchen mot Hultsfred startade med magknip, blev det tvärtom mot Västervik. Västervik kom bara med sju spelare varför Joachim förtjänstfullt valde att stå över och gav bort sitt bord till Rickard.
Simon mötte deras högst rankade spelare, varför det kändes väldigt bra när han kunde framtvinga en dragupprepning och fixa en halva som svart. Just då hade Daniels motståndare dragit a tempo väldigt många drag och för en utomstående såg ställningen skum ut. Erik offrade bonde och spelade hela havet stormar. Hans körde repris på gårdagen och tog ruta för ruta. Lars-Görans motståndare offrade material men missade uppenbarligen en mellanschack och valde därför inte den skarpaste och farligaste varianten. Själv stod jag väldigt trångt och var därför i förlustfara. Och Rickards parti var ett direkt ställningskrig med nedgrävda skyttevärn, väntandes på varandra.
Det visade sig att Daniel hade följt teorin med hjälp av lång betänketid. Killen har talang!  🙂  Så när motståndares teorikunskaper tog slut gick han vilse i sin egen djungel och blev ett lätt byte för en svart panter, 2,5-0,5.

Erik å sin sida gjorde allt för att få motståndaren sjösjuk. Hoten böljande fram och tillbaka och rätt in i svår tidsnöd. Det var därför inte konstigt att båda spelarna behövde gå i land, ta av sig flytvästarna, sätta sig ned, torka bort svetten från ögonen och begrunda några intensiva timmar, när tid gavs. Ingen orkade återuppta slaget utan enades om en halva var, 3-1. Lars-Göran hade slagit upp sidan 37 i boken om hur man terroriserar en motståndare på ett belevat sätt. Han sade tack för materialvinsten efter motståndarens offer och började sedan artigt men bestämt byta ned till ett vunnet slutspel. Det är inte lätt att möta Lars-Göran som har ångvältskörkort, 4-1.

Visst, resultatet var riktigt bra, men det var tre känsliga bräden kvar. Hans motståndare låg bonde under och eftersom Hans missade en enkel vinst fick motståndaren  giftigt motspel. Rickards ställning var fortfarande skyttegravskrig. Och själv stod jag i brygga samtidigt som jag planerade ett omvänt livkast. Det var då väldigt skönt att leda med det psykologiska 4-1 eftersom jag kastade fram ett offer som svar på hans så kallade vinstdrag.

Från ingenting vändes allt varför jag några drag senare fick ett remianbud, med kommentaren: Vi förlorar ändå. Jag tog naturligtvis anbudet och kunde säkra segern, även om jag kunde spelat vidare med god chans till vinst i slutspelet. Och tur var väl det, eftersom Rickard i sitt 40:de drag satt och räknade Elle, belle, bi, nu är du fri mellan möjliga vinstdrag. Tyvärr tog ramsan längre tid att läsa än tiden som var kvar, varför en mycket snopen Rickard förlorade på tid. Trots två nollor under helgen får Rickard ändå godkänt för sitt spel. Resultatet kommer vända framöver.

Kvar var återigen Hans. Med feber i kroppen under hela helgen och inte fullt laddad tank från början, var det endast de kvarvarande bensinångorna som förde honom framåt. I en ytterst komplicerad ställning missade motståndaren en vinstväg. I gengäld vann Hans en kvalitet. Men ställningen var för komplicerad och tiden för kort för båda spelarna, varför de båda nog var rätt nöjda med en halva var. Sammantaget kom vi undan med blotta förskräckelsen. 

Och återigen ett stort tack till Lars som servar oss med kärlek och omvårdnad. Kaffe och mackor finns för vår och en.

Matchprotokollet

/Lagledarn´ ( Lennart Friberg)

About The Author