Stark insats av A-laget i Småland

Nyhet

A-laget begav sig till Småland för att ta sig an Jönköping-Huskvarna, ett starkt lag som hade imponerat i första ronden genom att betvinga SA Mark på bortaplan med 6-2. Laguppställningarna vittnade om ett visst övertag för bortalaget, koncentrerat till de lägre borden.

Matchinledningen bjöd inte på några överraskningar men på flera bräden tonade sig flera fördelaktiga skaraställningar upp sig:
Niclas Cederqvist spelade säkert och kombinationen av en stark vitfältslöpare och motståndarens svaga kungställning ingav hopp om att bärga hela poängen. På bord 5 bytte Daniel Ronneland tidigt dam, skaffade sig ett utvecklingsförsprång och skapade svagheter på motståndarens damflygel. Även Rickard, på bord 7, skaffade sig en bekväm terrängfördel  även om det var tidigt att dra några långtgående slutsatser från ställningen.

Dock, i en kritisk ställning valde Niclas fel väg och moståndaren lyckades slingrade sig ur greppet och strax innan tidsnöden ta ut remischackar (0,5-0,5). Samtidigt hade Rickard förivrat sig och hamnat bonde under, och ställning på bord 3 försämrades gradvis. När såväl klocka som ställning föll ihop på bord 3 (0,5-1,5) kvitterade Hans Friberg efter att i mittspelet ryckt åt sig två bönder, tagit initiativet och avslutat med att sy ihop ett mattnät (1,5-1,5).

Strax därefter räddade Rickard ett Dam+löpare-slutspel med minusbonde (2-2).

Daniel Ronneland förvaltade sin fördel väl, planterade en springare i motståndarlägret och bröt igenom de svarta försvarmurarna. Partiet avgjordes när svart i besvärlig ställning överskred betänktiden (3-2). Knapp fördel Skara inför de tre senaste partierna således.

Lars Göran spelade inexakt i öppningen och fick tidigt ge kvalitet för ta partiet i en ny riktning. Allteftersom pjäserna försvann från brädet växte dock styrkan i löparparet och i ömsesidigt tidsnöd valde svart att offra tillbaka kvalitén. Det uppkomna slutspelet innebar visserligen goda vinstchanser för Lars-Göran i form av en merbonde (tillika avlägsen fribonde) och bättre figurspel men i partiet ett aningen abrupt slut när hemmaspelaren slog en förgiftad bonde och tappade pjäs och parti (4-2). Kort därefter kunde Niklas Kjellqvist, slutföra en väldigt stabilt parti och i en bättre ställning säkra matchsegern genom att framtvinga dragupprepning (4,5-2,5).

Sist kvar var Simon Olsson som försvarat en något sämre ställning under större delen partiet. Med fortsatt kämpande höll han sin högre rankade motståndaren stången fann en smart avvecklingskombination som lämnade denne med kantbonde+ fel färg på löparen. (5-3).

About The Author